tiistai 10. joulukuuta 2013

Urheilupoliittisesti epäkorrekti loogisvivahteinen kirjoitelma

Itsenäisyyspäivänä tuntee itsensä aina melko isänmaalliseksi. On hanget, talvisota ja tuhannet järvet. Koko kansakuntaa yhdistävät jäyhyys, sisu ja mikropitsat. Mutta on yksi asia, jonka suhteen tunnen olevani jonkun aivan muun maan kansalainen. Ja se on jääkiekko.

Pienestä pitäen isäni on yrittänyt opettaa minut katsomaan jääkiekkoa. Vei katsomaan matseja ja kehotti seuraamaan pelejä viereiseltä sohvalta. En käsittänyt, mitä niin kaunista oli pelissä, jossa kiekko tuntui lentelevän minne sattui ja  hienoin asia tuntui olevan vastustavan joukkueen pelaajan nitistäminen sivulaitaan. Sydämmeni on aina itkenyt verta kun SM-liigan viimeaikainen kehitys on noussut yleiseksi puheenaiheeksi. Pahinta on kuitenkin koko kansakunnan hurmos joka keväisten MM-kisojen aikana ja sen jälkeinen ainanen joukkomasennus. Voin nyt rehellisesti myöntää etten katsonut vuoden 2011 kisojen finaalia, enkä oikeastaan ollut edes hirveän iloinen Suomen voitosta. Silloin en kehdannut näin sanoa, pelkäsin vähintäänkin lynkkausta. Suhteeni jääkiekkoon on siis sangen ristiriitainen.

Olin kuitenkin alusta asti lajien kuninkaan, jalkapallon, suuri ystävä. Sen kauneus ja järkevyys vetosivat minuun huomattavasti enemmän kuin jääkiekon tyhjäpäisyys. Olen siis vakaasti sitä mieltä, että jalkapallo on näistä kahdesta hienompi, kauniimpi, ja parempi. Aionkin nyt valjastaa filosofian tarkoituksista jaloimpaan, todistamaan, että minä olen oikeassa. Seuraavassa esittelen kahdeksan argumenttia väitteeni tueksi.

1. Jalkapallo on huomattavasti suositumpi laji kuin jääkiekko. Siinä missä jääkiekon maailmanmestaruus kisoihin 2013 osallistui 40 maata (laskin mukaan kaikki divisioonat), osallistui jalkapallon edellisiin mestaruuskisoihin 204 maata. Voitaisiin hyvin todeta paremmuuden olevan universaalia. Tähän ajatukseen nojaten voimme katsoa laajemman ja kulttuurisesti monimuotoisemman yleisön olevan oikeassa. Jalkapallo 1 Jääkiekko 0.

2. Jalkapallossa ei sallita sitä ronskia väkivaltaa, joka on osa jääkiekon perusolemusta. Vetoan tässä tunteemani fanikantaan, jonka mukaan ilman tappelu-mahdollisuutta on vaarana, että jääkiekko muuttuisi "neitien lajiksi". Tämä barbaarius viittaa selvään alkukantaisuuteen, jollaista sulavassa ja pasifistis-luenteisessa, mutta kuitenkin intohimoisessa jalkapallossa ei ole havaittavissa.

3. Vaikka molemmat lajit ovat perusajatukseltaan melko samankaltaisia (x määrä pelaajia yrittää saada pelivälineen kulkeutumaan vastutavan joukkueen maalia vartiovan pelaajan ohi maaliin) on jalkapallo kaikessa eleganttiudessaan yksinkertaisempi, ei tarvita mailoja, jäätä, luistimia, pleksien hajoamisia ja maalien siirtymisiä monimutkaistamaan pelin kulkua, on vain pallo, maali ja jalka. Soveltaen Ockhamin partaveitsen periaateetta argumenteista käytännön asioihin ja yleisen pragmaattisuuden yksinkertaisuuden ihannetta voidaan todeta jalkapallon olevan kaikessa yksinkertaisuudessaan jääkiekkoa kauniimpi laji.

4. Jalkapallo-ottelu kestää kauemmin kuin jääkiekko-ottelu. Näihin on siis sisäänrakennettu oletukset, että jalkapalloa jaksaa pelata ja seurata kauemmin, kun taas jääkiekkoa vähemmän. Näin kiinnostavuuden arviointi kriteerein jalkapallo on kahdesta kiinnostavampi.

5. Jääkiekon voidaan ajatella olevan pienen eliitin laji. Sitä pelataan korkealla tasolla vain läntisessä maailmassa. Lisäksi sen harrastamiseen tarvitaan jäähalleja, paljon varusteita ja muita asioita joihin läheskään kaikilla ei ole varaa. Jalkapalloa taas on mahdollista pelata kaikkialla ilman suurempaa rahallista panostusta. Siinä missä jääkiekon peruvaatimuksiin kuuluu raha, riitä jalkapalloon pelkkä intohimo. On hyvin selvää kumpi on ylevämpää.

6.  Jääkiekko ja jalkapallo ovat kilpailevalla tasolla molemmat sukupuolittain eroteltuja lajeja. Kilpailujen ulkopuolella naiset ja miehet pelaavatkin usein samalla kentällä, jääkiekossa tälläistä tapahtuu aniharvoin.  Lisäksi jääkiekossa säännöt eroavat naisten ja miesten välillä, kieltäen taklaamisen naisten peleissä, selvästi viestien 1800-luvun ideaalia heiveröisestä naisesta. Sukupuolten tasa-arvon suhteen jalkapallo siis vie voiton.

7. Ajattelin ottaa käytännön esimerkin. Alla linkit videoihin kahdesta kauniiksi luennehdittusta maalista molemmista lajeista. Voisin itse sanoa toisen olevan kaunis, sulava ja majesteettinen, mutta sehän on vain minun mielipiteeni.
Esimerkki A  http://www.youtube.com/watch?v=1kBJtlrYu70
Esimerkki B http://www.youtube.com/watch?v=hlTmiBSrI5A

8. Saksalaiset eivät tee mitään turhaa. Saksalaiset ovat sangen onnettomia jääkiekossa, mutta aivan loistavia jalkapallossa. Tähän on hyvä lopettaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti