sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Hobitti, vapaakauppa ja Landon Donovan

Olin eilen katsomassa Peter Jacksonin Hobitti – Viiden armeijan taistelu-elokuvaa, mistä seurasi jotain terveellistä. Pitkästä aikaa olin ihan oikeasti vihainen jostain. Mieleeni nousi paljon erilaisia kysymyksiä: ”Miksi tässä on tälläinen #%*?! naishaltija?”, ”Miksi tän nimi on Viiden armeijan taistelu?”, ”Miksi tää maksaa 14.50€?” ja kenties tärkeimpänä ”Ja miksi ihmeessä Christian Bale näyttelee Moosesta?”.

Vaikka tämä vihan aalto, joka lävitseni kulki, saattoi vaikuttaa negatiivisesti elokuvaelämykseeni oli se silti hyvinkin tervettä. Muistin nimittäin, että vihaisuus saa paljon aikaan. Pitää uskaltaa välillä suuttua, haastaa olemassa olevaa, kritisoida, olla järkähtämättömästi jotain mieltä. (Tässä en tietenkään suuttumisella tarkoita sellaista silmitöntä vihaa, tai perusteetonta vihapuhetta. Suuttua saa, mutta vain syystä)

Luin taannoin tutkimuksesta, jossa oli tutkittu englantilaisia yliopisto-opiskelijoita, ja näiden käyttäytymistä konflikti-tilanteissa. Opiskelijoita yritettiin haastaa kärkkäästi debaattiin, mutta sen sijaan, että he olisivat antautuneet väittelyyn, pyrki suurin osa opiskelijoista pelkästään välttämään konfliktin. ”Sulla on tottakai oikeus sun mielipiteeseen”- tyyppiset lausahdukset kuulostavat meitsistäkin kovin tutuilta. Meitsista oli huikea nähdä Suomessa, ja erityisesti Suomen nuorisossa hetkellistä suuttumusta Tahdon-kamppajan aikana. Siinä näki mitä voi tapahtua jos tarpeeksi paljon ihmisiä suuttuu, muutosta.

Koska minusta olisi hyvä, että ihmiset harrastaisivat suuttumista aina välillä ajattelin esimerkillisesti kertoa kolmesta asiasta jotka minua suuresti vihastuttavat.

1. TTIP

Tästä jokaisen eurooppalaisen ja miksei maailmankin kansalaisen tulisi suuttua! Jos ei kuulosta tutulta, niin kannattaa ehdottomasti tutustua, mutta lyhyesti sanottuna TTIP eli Transatlantic Trade and Investment Partnership on EU:n ja Yhdysvaltojen välille ehdotettu vapaakauppasopimus. Argumentteja sopimuksen puolesta on, että se saattaisi kasvattaa taloutta, Euroopan komission arvion mukaan noin 0.1 % kasvu BKT:hen olisi odotettavissa. Argumenttaja vastaan (esimerkiksi): Yhdysvaltalaisten jättiyritysten vapaampi pääsy EU:n markkinoille kasvattaen niiden vaikutusvaltaa entisestään. Tämä on nähtävä tietenkin myös globaalilla skaalalla, tälläinen transatlanttinen kauppamöntti olisi aika kova kilpailija kolmannen maailman talouksille. Kaupan rajotteiden purku voisi johtaa myös siihen, että myös EU:ssa siirryttäisiin yhdysvaltaisiin löyhempiin eettisiin ja ekologisiin rajoitteisiin. Voitaisiin myös päätyä samanlaiseen tilanteeseen kuin Amerikkojen vapaakauppa sopimuksessa, jossa Yhdysvaltain sairas kanne-kulttuuri leviäisi Eurooppaan. Esimerkiksi Uruguayn valtio haastettiin oikeuteen kun siellä rajoitettiin tupakkatuotteiden mainontaa. Näinhän voisi käydä Suomessakin, jos tämä hirvittävä sopimus solmitaan. Voitaisiinko kaikki yhdessä suuttua tästä?

2. Suomen valtio ja Palestiina

Minulla on tästä aiheesta vain yksi kysymys: Miksi ihmeessä Suomen valtio ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota? Palestiina täyttää kaikki valtion tunnusmerkit, YK:kin on sen tunnustanut, ainoa mikä rajoittaa sen suvereniteettiä on sen vieressä sijaitseva terroristivaltio ja sitä kovin vahvasti tukeva toinen terroristivaltio. Pääministerimme on ilmoittanut, että Suomi näkee kahden valtion mallin ainoana vaihtoehtona, mutta samaan syssyyn ilmoitti, että ei kuitenkaan haluta valita puolia. Eikö kuitenkin ole melko kantaaottavaa, että tunnustamme neuvotteluissa vain yhden osapuolen oikeaksi osapuoleksi? Vihaksi pistää tollanen pelleily.

3. Liman ilmastokokous

Taas yksi ilmastokokous, joka päättyy pettymyksiin. Riittäisi varmaan jos pidettäisiin yksi sellainen onnistunut. Tässäkään ei taas päätetty mitään, pohdittiin vaan. Ärsyttää kun tietää, että tässä lähtökohdat oli ihan hyvät. Kiina ja Yhdysvallat ovat ainakin lupailleet päästövähennyksiä. Kokous Limassa, olisi voinut toivoa kolmannen maailman integrointia ilmastokeskusteluun. Mutta sitten ei päästä mihinkään ja Greenpeacekin möhlii. Mutta lainatakseni ah niin rakastettua ympäristöministeriämme ”Parempi kuin ei mitään.”

Lisäksi kunniamainintoja! Miksi Landon Donovania ei valittu Yhdysvaltain jalkapallomaajoukkueeseen MM-kisoihin? Miksi haalarini eivät ole vielä tulleet? Miksi masoreettihepreassa ei voi erottaa ja+perfektiä  konsekutiivisesta perfektistä? Ugh!

Tulipas hyvä mieli :)

T: Nuori vihainen mies


”Joku saattaa suuttua” - anon

1 kommentti:

  1. Itse arvasin jo kakkosen perusteella H3:n olevan roskaa, enkä tosiaan halua tukea Jacksoniä Tolkienin pilaamisessa yhtään enempää. Katson varmaan joskus ilmaiseksi asenteella "nautitaan onnistuneista jutuista ja nauretaan roskalle".

    Toki Tolkien-sovitusta katsoo eri lailla ja ihan eri kriteereillä kuin normifantasiaa. Toivon ettei PJ saa oikeuksia Silmarillioniin.

    Nuo muut jutut tuntuvat vähäpätöisiltä Tolkienin perinnön loukkamisen rinnalla ;).

    VastaaPoista